5 tips lezen
voor ouders

Hoe krijg je kinderen aan het lezen? 5 tips!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Hoe zorg je ervoor dat je kind niet de hele tijd zit te WhatsAppen of TikTokken, maar af en toe eens een boek oppakt? En hoe belangrijk is dat eigenlijk?

‘Lezen vergroot je wereldbeeld, lezers van fictie kunnen zich beter inleven in anderen, ze krijgen meer fantasie en begrijpen teksten beter, vertelt Desirée van der Zander van Stichting Lezen. ‘Je leert er ook meer woorden door, waardoor je bijvoorbeeld de lesstof beter snapt.’Uit onderzoek blijkt dat lezen zorgt voor betere schoolprestaties, dat het vooroordelen vermindert, en dat het je maatschappelijke kansen en welzijn vergroot. 

Het goede voorbeeld
Hoe kun je je kind stimuleren om meer te gaan lezen? ‘Door zelf te lezen laat je als ouder het goede voorbeeld zien’, zegt Van der Zander. ‘Verder moeten er natuurlijk wel goede boeken in huis zijn, dus geef af en toe een leuk boek cadeau of leen ze in de bieb. Kijk daarbij goed naar wat je kind leuk vindt en zoek een boek dat aansluit bij de interesse van je kind. Ook is het belangrijk dat je je kind blijft voorlezen, ook al kan hij of zij zelf lezen. Zo blijft lezen ook iets dat leuk mag zijn en niet iets waar je per se van moet leren.'

Deze vijf tips helpen je kinderen aan het lezen:

1. Laat ze zelf kiezen

Een leuk boek leest nou eenmaal fijner dan een saaie. Laat je kinderen daarom zelf iets uitkiezen in de winkel of bibliotheek. Op die manier zullen ze thuis eerder een boek uit de kast pakken.

2. Lees eens wat anders

Lezen hoef je natuurlijk helemaal niet in een boek te doen. Ook in moppenboeken, strips en tijdschriften staan woorden en letters. Misschien is deze vorm van lezen veel aansprekender voor je kind. Ook kun je ze aansporen om recepten, borden langs de weg of andere dagelijkse korte teksten te lezen.

3. Meeluisteren

Een luisterboek is een leuke manier om met verhalen bezig te zijn. Des te leuker als je kind daardoor besluit om hetzelfde boek te lezen. Probeer eens om een luisterboek op te zetten terwijl je het boek erbij houdt. Op die manier hoeft je kind niet actief te lezen, maar kan het wel de woorden meelezen uit het boek.

4. Maak er een spelletje van

Probeer van een boek lezen een spelletje te maken. Bijvoorbeeld door om de beurt een zinnetje of een alinea aan elkaar voor te lezen. Of vraag je kind of hij/zij zin heeft om jou een keertje voor te lezen, het liefste met gekke stemmetjes natuurlijk.

5. Een vast leesmoment

Een vast leesmoment in de week of op de dag kan ervoor zorgen dat lezen een routine wordt. Elke ochtend na het ontbijt een hoofdstuk lezen, in de namiddag of voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je kind weet waar hij/zij aan toe is. Op die manier wordt het een vast moment in de dag en slaan ze het minder snel over.

Anderen lazen ook: Waarom is het belangrijk dat je kind goed kan lezen?

Probeer Kidsweek nu voor maar € 1,50 per week en krijg een leesboek naar keuze cadeau!.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook