Foto: ANP
Uitgelegd

Hoe ontstaat een orkaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Dinsdag raasde orkaan Ian over Cuba. In het hele land viel de stroom uit. Woensdagavond trok de orkaan door naar Florida. Ook afgelopen weekend was het raak: orkaan Noru trok over de Filipijnen. Hoe ontstaan orkanen eigenlijk?

Wat is een orkaan?

Een orkaan is een tropische storm met windkracht 12, en windsnelheden van 117 kilometer per uur of hoger. Hij kan wel duizend kilometer lang zijn, en veel verwoesten.  

Is een orkaan hetzelfde als een tornado?

Nee, een tornado is kleiner en nog krachtiger. Hij lijkt op een slurf, en kan voorkomen bij sterke onweersbuien. Tornado’s kunnen boven land ontstaan, orkanen ontstaan altijd boven zee. Boven het land neemt de kracht van een orkaan af.

Hoe ontstaat een orkaan?

Daar zijn een paar dingen voor nodig. Het zeewater moet warmer zijn dan 27 graden. Daaruit stijgt warme, vochtige lucht op. Die koelt snel af, en er ontstaan onweersbuien. Door stromingen in de lucht gaat de storm draaien. Hij wordt steeds sterker, tot het een orkaan wordt. 

Waarom komen orkanen op sommige plekken veel vaker voor dan op andere plekken? 

Zeewater kan niet overal warmer worden dan 27 graden. Maar in sommige delen van de Atlantische en de Stille Oceaan kan dat wel. Bijvoorbeeld bij het Caribisch gebied en Azië. Daar ontstaan dus orkanen. Meestal na de zomer, dan is de zee op z’n warmst.

Wat is het verschil tussen een orkaan, een tyfoon en een tropische cycloon?

Niks, het zijn alledrie orkanen. Hoe je een orkaan noemt, hangt af van waar-ie ontstaat. Boven de Atlantische oceaan en naast de Verenigde Staten heet het een orkaan. In het westen van de Grote Oceaan een tyfoon. En in de Indische Oceaan een tropische cycloon.

Anderen lazen ook: Hoe komen orkanen aan hun naam?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook