Regenboog

Hoe ontstaat een regenboog?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog. Het enige dat nodig is, is een regenbui en een zonnestraal. 

Een regenboog bestaat uit een heleboel kleuren. De opvallendste zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (spijkerbroekblauw) en paars. Zo'n boog zie je niet zomaar. Het moet eerst flink regenen. En dan moet de zon ook nog schijnen én precies op de goede plek staan. Best bijzonder dus. Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen. Hoe werkt dat nou?

Zon + regen = kleur

Zon en regen zijn de twee belangrijkste ingrediënten. Het licht van de zon moet je zien als een pakketje met heel veel kleuren bij elkaar. Zo'n mix van kleuren herkent je oog als wit en dus zien we een witte zonnestraal. Als er bij dat pakketje een regendruppel komt, knalt het tegen de achterkant van de druppel. Daardoor gaat het pakketje open en zijn alle kleuren apart zichtbaar. De druppel werkt als een spiegeltje. Dus de kleurtjes gaan elk apart de druppel weer uit, jouw kant op.

Regenboog of regencirkel?

We noemen dit natuurlijke kunstwerk een regenboog, maar eigenlijk is het een cirkel. Het deel van de boog dat wij zien zweeft boven de horizon, maar er is ook nog een deel dat we niet kunnen zien. Onder de horizon. Vanaf het dak van een hoog gebouw of vanuit een vliegtuig kun je het deel van de boog onder de horizon zien. Als je geluk hebt, zie je dan een heel rondje. In dit filmpje kun je dat goed zien:
 

Lage zon

Zin om een regenboog te zien? De grootste kans heb je ’s ochtends en aan het einde van de middag. Dan staat de zon laag genoeg om door de druppels te schijnen. Je moet dan wel op precies de goede plek staan: met je rug naar de zon, precies tussen de zon en de druppels.

Pot met goud

Je kent vast wel het verhaal dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud te vinden is. Die pot zul je niet vinden, want als je naar een regenboog toe probeert te lopen, verplaatst de boog zich met je mee. Dat komt omdat de regenboog er niet echt is, maar wordt weerspiegeld door het licht achter je. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Er komen vallende sterren aan! of Roze water op Texel.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

leuk om te lezen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.