De olietanker op Mauritius is doormidden gebroken

Hoe staat het nu met de olieramp op Mauritius?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Vorige week kon je hier lezen over olieramp nabij het Afrikaanse land Mauritius. Een olietanker voor de kust van het eiland lekte olie en dreigde in tweeën te breken. De minister-president riep andere landen op om te helpen de rest van de olie weg te pompen, zodat die niet in zee zou belanden. Het lijkt erop dat dat is gelukt.

Er is keihard gewerkt om de 2500 ton olie die nog in het schip zat er per helikopter uit te halen. Zaterdag is olietanker Wakashio inderdaad gebroken. De voorkant en achterkant drijven nu los van elkaar in zee. Die gelukkig nog grotendeels blauw is en niet zwart. Want er zat nog 'maar' 90 ton olie in de laadruimte. 

De stranden van Mauritius worden schoongemaakt

Smurrie scheppen

Dat is best goed nieuws. Maar voordat de hulptroepen arriveerden, was er al 1000 ton in zee gelekt. De zwarte smurrie vervuilt de mangrovebossen en stranden. Inwoners van Mauritius werken nog steeds hard om de stranden en bossen weer schoon te krijgen.

Er wordt haar ingezameld om de olie tegen te gaan.

Haar-olie

Wie z'n handen niet vies wil maken op het strand, kan toch helpen. Gewoon vanuit de kappersstoel! De kapper geeft nog korting ook, als mensen hun haar maar willen doneren. Eén kilo mensenhaar zou namelijk wel 8 liter olie opnemen. Dus leggen vrijwilligers nettenvol verzamelde haren in zee als barrière. De olie blijft zo op één plek tot die kan worden opgezogen en opgeruimd. 

De haren worden in barrières verzameld en houden de olie tegen.

Anderen lazen ook: Milieuramp in Siberië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps