Licypriya Kangujam protesteert tijdens Klimaattop in Egypte
Uitgelegd

Hoe verloopt de klimaattop in Egypte?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Vandaag is officieel de laatste dag van de grote klimaattop in Egypte. Daar moeten afspraken worden gemaakt over het klimaat, maar daar schieten de wereldleiders niet erg mee op. Waarom niet?

Op de klimaattop zijn 40.000 mensen mensen, vooral wetenschappers en wereldleiders, bij elkaar om te praten over het klimaat. Maar het gaat erg moeizaam, zei ook onze eigen klimaaminister Rob Jetten gisteren. 

Opwarming van de aarde

Er staan twee hete hangijzers op de agenda, waar de hoge piefen het maar moeilijk eens over worden. Het eerste is de vraag hoe we er met z'n allen tóch voor gaan zorgen om de opwarming van de aarde niet boven de 1,5 graad te laten komen. Als we zo doorgaan als we nu doen, gaan we dat doel niet halen.

Klimaatschade

Het tweede lastige onderwerp is klimaatschade. Moeten rijke landen, die veel klimaatschade hebben veroorzaakt door hun hoge CO2-uitstoot, andere landen betalen die daar de gevolgen van merken? En zo ja, over welke bedragen gaat dat dan? Sommige landen zeggen heel duidelijk: wij gaan niet weg voordat we hier zwart op wit hebben dat er geld naar de meest kwetsbare landen gaat. Maar daar zijn de landen die moeten betalen niet happig op. Dat maakt het lastig onderhandelen.

Vrachtwagens en bussen zonder uitstoot

Er zijn ook lichtpuntjes. Sommige groepen landen hebben met elkaar afspraken gemaakt over het vergroenen van hun energie. In Nederland hebben we bedacht dat vrachtwagens en bussen geen CO2 meer mogen uitstoten. Zij moeten vanaf 2040 rijden op bijvoorbeeld electriciteit of waterstof. Ook bij dat plan sluiten steeds meer landen zich aan.

Lessen over het klimaat

Klimaatactivist Licypriya (11) uit India is bij de top. Ze sprak er onze wereldleiders toe. ‘Ik heb gezegd dat rijke landen, die veel klimaatschade hebben veroorzaakt, geld moeten geven aan landen die daar de dupe van zijn. Ook vind ik dat er klimaatlessen op scholen moeten komen. Want alleen als mensen meer over het klimaat weten, kan er verandering komen.’  

Hoe nu verder?

Omdat de gesprekken zo moeizaam gaan, is de kans groot dat de top nog dagen (en nachten) langer gaat duren. Zodat de wereldleiders toch een afspraak op papier kunnen zetten.

Anderen lazen ook: Grote klimaatvergadering in Egypte begonnen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook