warme klassen

Hoe warm mag het in de klas eigenlijk zijn?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Zit jij met deze warmte ook te puffen in de klas? En kun je je 's middags niet meer concentreren? Je bent niet de enige. In veel klaslokalen in Nederland is het deze dagen te warm. Vier vragen.

Peter van Loon van de stichting Scholen voor Morgen vertelde aan NOS dat het in 70 tot 80 procent van de scholen op het moment te warm is. 'Dat zijn 6.000 tot 7.000 scholen.'

1. Wat zijn de gevolgen van te warme lokalen?

Volgens van Loon klagen leerlingen over vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en concentratiegebrek. Dat komt doordat veel schoolgebouwen verouderd zijn, zo legt hij uit. Ze hebben vaak platte daken, er komt (te) weinig frisse lucht binnen en er zijn weinig zonneschermen.

2. Mag een school zelf beslissen of er een tropenrooster komt?

Een school mag zelf bepalen om bij extreem warm weer een tropenrooster met kortere dagen in te stellen. Volgens het ministerie van Onderwijs moeten scholen wel zorgen dat ze het verplichte aantal lesuren per jaar dan nog halen.

3. Wanneer is een klaslokaal te warm?

Volgens de wet is er geen maximumtemperatuur waarbij je nog mag werken. Het is wel zo dat de temperatuur de gezondheid van leraren en leerlingen niet in gevaar mag brengen. De school moet ervoor zorgen dat ze veilig en gezond blijven.

4. Hoe hou je het dan uit?

Voor scholen zit dus niets anders op dan een eigen plan te maken zoals: kortere dagen, een rustig tempo, waterflessen op tafel, een dag naar het zwembad of een ijsje aan het eind van de middag!

Anderen lazen ook: Eerste hulp bij hitte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het altijd warm in de klas

Ja ff een dagje naar het zwembad ofnee wacht dat kan niet want ik heb fucking veel te leren en huiswerk te maken in deze klote hitte. En dan geen tropenrooster echt hoor het was 27 graden in het klaslokaal. Zonder airco.

nou nou dit is wel erg heftig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.