Op een Chinees vliegveld worden reizigers getest. Foto: AFP
Uitgelegd

Hoe zit het met de corona-uitbraak in China?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In het Aziatische land China raken de laatste tijd veel mensen besmet met het coronavirus. De pandemie raast er door het land. Waarom worstelt China nog steeds zo met corona? Vier vragen en antwoorden.

1. Hoe ging China met het virus om?

Drie jaar na de uitbraak van het coronavirus, heeft China dat virus nog steeds niet onder controle. De Chinese overheid was tot begin december heel streng. Ze deden er alles aan om er voor te zorgen dat het virus het land niet binnenkwam. Er werden vaak en veel mensen getest en mensen moesten vaak en lang binnenblijven. De regels waren veel strenger dan hier. En veel mensen trokken dat niet meer. Steeds meer Chinezen schreeuwden om versoepelingen. Daarom besloot de overheid wat regels los te laten. Mensen mogen nu weer meer naar buiten en in grotere groepen bij elkaar komen.

2. Waarom raken nu veel mensen besmet?

Omdat de regels steeds zo streng waren, zijn de afgelopen jaren nog maar weinig mensen besmet geraakt. Zij hebben dus nog een grotere kans om ziek te worden. Ook zijn veel mensen in dorpen niet gevaccineerd. En dus kan het virus juist nu makkelijk om zich heen slaan. Hoe veel mensen precies besmet raken is niet duidelijk. Sommige media hebben het over duizenden per dag. Anderen over miljoenen.

3. Wat is het gevaar voor de rest van de wereld?

Veel mensen in China raken nu besmet met de Omikron-variant. Maar doordat zo veel mensen tegelijk besmet raken, bestaat de kans dat er weer nieuwe varianten van het virus ontstaan. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Maar als dat wel gebeurt, kan dat ook voor ons gevaarlijk zijn om dat ons vaccin mogelijk niet werkt. Toch hoeven we ons nog niet direct zorgen te maken, vertelt virus-kenner Frits Rosendaal aan krant Trouw. 'Dat zou dan een variant moeten zijn die besmettelijker is én erger én ontsnapt aan ons vaccin. Dat is moeilijk voor het virus.'

4. Wat wordt door andere landen gedaan om het virus tegen te houden?

Veel Europese landen willen toch iets doen om een nieuwe versie van het virus tegen te gaan. Sommige landen hebben al regels aangescherpt voor reizigers uit China. Zo is in Frankrijk testen verplicht bij aankomst en België en Oostenrijk willen het afvalwater van vliegtuigen uit China onderzoeken op virusdeeltjes. Spanje heeft de 3G-regel ingevoerd, waarbij reizigers uit China gevaccineerd, getest, of genezen moeten zijn. Nederland geeft reizigers uit China een gratis zelftest bij aankomst op Schiphol.

Anderen lazen ook: Foto's: Strenge lockdown in Shanghai

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps