Solstice
Uitgelegd

Hoe zit het met de langste dag van het jaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger Woudstra
Jelger
Woudstra

Het is 21 juni en dat betekent twee dingen: het is officieel zomer én de langste dag van het jaar. 

Is 21 juni écht de langste dag van het jaar?

In de meeste jaren is dat inderdaad zo. Dat heeft te namelijk maken met hoe de aarde staat. De aarde staat altijd een beetje schuin. Rond 21 juni staat de aarde zó schuin dat de bovenste helft van de aarde naar de zon toe staat. Daardoor is het daar langer licht. De onderste helft van de aarde, in landen zoals Argentinië of Zuid-Afrika, staat juist weggedraaid van de zon. Daar komt dus minder licht en is het juist de kortste dag van het jaar!

Hoe lang is deze dag dan?

Niet langer dan anders. Een dag duurt altijd 24 uur, ook als de zon precies goed staat. Als mensen zeggen dat het de langste dag van het jaar is, bedoelen ze: het is de dag waarop het 't langste licht is.

Dus het is lang licht, wat is daar zo bijzonder aan?

Voor veel mensen betekent 21 juni de start van de zomer. De start van extra lekker weer!

Maar sommige landen organiseren rond 21 juni speciale midzomernachtfeesten om de langste dag van het jaar te vieren. Zo vieren Denemarken en Noorwegen het feest dit jaar op 23 juni. Ook trekken elk jaar veel mensen naar het beroemde monument Stonehenge in Engeland om deze dag te vieren.    

(Zie hier een foto van een paar jaar geleden)

Stonehedge Solstice

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook