Youtube

Hoera! 15 feitjes over het jarige YouTube

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hoera! YouTube viert deze week zijn vijftiende verjaardag. Om dat te vieren: 15 feitjes die jij vast nog niet (allemaal) wist over het platform. 

1. YouTube.com wordt in februari 2005 opgericht door drie mannen uit de computerwereld.

2. De allereerste YouTube-video ooit gaat over één van de oprichters die een dierentuin bezoekt. Eigenlijk is het ook de eerste vlog ooit. Het is een vrij stuntelig verhaal over olifanten en duurt in totaal 18 seconden.

3. In 2006 staat de site al in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. Rond augustus dat jaar staan er op YouTube meer dan 6 miljoen video's.

4. Op 14 november 2006 wordt YouTube door het bedrijf Google gekocht. Voor 1,65 miljard dollar om precies te zijn. Koopje, toch?

5. Vanaf 1 april 2008 haalt YouTube ieder jaar een één-april-grap uit. De eerste was dat iedere bezoeker meteen naar een muziekvideo werd gestuurd van zanger Rick Astley met de titel 'Never Gonna Give You Up'.

6. Op 1 april 2019 worden alle video's ondersteboven gedraaid. Met daarbij het advies dat als je ze 'gewoon' wilde zien, je naar Australië moest verhuizen.

7. YouTube heeft zo'n 2 miljard gebruikers, die per dag meer dan een miljard (!) uur aan filmpjes bekijken. 

8. Gangnam Style van Psy is in december 2014 de meest bekeken video op Youtube (2,3 miljard keer). Hij schiet zelfs dwars door de view-teller heen (het stukje techniek dat het aantal views bijhoudt). Die ging daarvoor maar tot 2,1 miljard en dus moet YouTube een nieuwe teller installeren.

9. Op 20 februari 2015 gaat YouTube Kids online.

10. Elk jaar is er in Nederland in april voor youtubers én fans de Dutch YouTube Gathering (DYTG) in de Jaarbeurs van Utrecht. In dezelfde maand zijn ook de VEED Awards voor beste Nederlandse youtubers.

11. Sinds begin deze maand heeft Justin Bieber een belangrijk record te pakken: hij is de eerste artiest met 50 miljoen abonnees op het videoplatform.

12. De slagzin van de website is: YouTube, Broadcast Yourself.

13. Niet overal kan je (zomaar) op YouTube. Het platform is bijvoorbeeld geblokkeerd in China, Iran en Noord-Korea.

14. Jaren was de Zweedse youtuber PewDiePie de grootste op het platform. Hij heeft nu 103 miljoen abonnees. Vorig jaar is hij ingehaald door T-Series, het immens populaire kanaal van een Indiase filmmaatschappij. Het heeft 128 miljoen abonnees.

15. De best bekeken video ooit op YouTube? Die van het zwoele spaanstalige nummer Despacito (ruim 6,6 miljard keer bekeken). Het was dé zomerhit van het 2017.

Anderen lazen ook: YouTube gaat haatdragende video's verwijderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Laaaaalalalalalalallololo0oololoololl0l0l00l

leuke weetjes
ik kan deze gebruiken voor mijn spreekbeurt Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.