Foto: ANP

Hoera! Het is Annie M.G. Schmidt-Dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het is Annie M.G. Schmidt Dag. De wereldberoemde schrijfster werd geboren op 20 mei 1911. Een logische dag voor een Annie M.G. Schmidt Dag dus. Ze overleed trouwens op 21 mei 1995, donderdag precies 25 jaar geleden. Waarom kreeg ze eigenlijk haar eigen dag? 

Nou, wat dacht je van haar wereldberoemde verhalen? Je kent ze vast. Annie M.G. Schmidt schreef onder meer Jip en Janneke (1953), Abeltje (1953), Pluk van de Petteflet (1971), Floddertje (1973), en Tante Patent (1988). Haar werk werd over de hele wereld vertaald en ze won veel prijzen. De belangrijkste was misschien wel de Hans Christian Andersen-prijs in 1988 voor haar hele werk. 

Niet deftig
Haar verhalen waren heel anders dan anders in die tijd. Ze hield niet van deftige zinnen, maar hield het simpel en gebruikte veel humor. Haar figuren, vaak kinderen, deden dingen die eigenlijk niet mochten. Annie M.G. Schmidt gaf op een leuke manier kritiek op het brave Nederland. En dat is nog steeds leuk om te lezen. 

Annie M.G. Schmidt Dag
Op Annie M.G. Schmidt Dag wordt extra aandacht besteed aan haar boeken. Andere jaren waren er ook speciale Annie-activiteiten in bibliotheken, maar dat is dit jaar anders niet mogelijk vanwege het coronavirus. Maar je kunt natuurlijk prima vandaag een boek van haar lezen met een taartje erbij. 

Anderen lazen ook: Het testteam bezoekt het Kinderboekenmuseum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind Annie M.G Schmid een super leuke schrijver
Ken je Otje of Pluk van de pletteflet al
Ik vind het jammer dat ze al dood is
Daarom vind ik het goed dat er een speciale dag voor haar is
Juichen Juichen Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.