St. Patrick's Day

Hoera, het is St. Patrick's Day!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bregje
Bregje
Notenboom

De wereld kleurt vandaag een beetje groen. Het is namelijk St. Patrick's Day! Eh, wattes? Tijd om ons onder te dompelen in dit oorspronkelijke Ierse feestje.

St. Patrick's Day is al sinds de negende eeuw een nationale feestdag in Ierland. Het feest is dus al meer dan duizend jaar oud! In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een feest dat wereldwijd gevierd wordt. Het is bedoeld om Sint Patricius (maar je mag ook Patrick zeggen) te herdenken op zijn sterfdag: 17 maart.

St. Patrick’s Day

Wie was Sint Patricius dan?

Patricius is de beroemste priester van Ierland in de vijfde eeuw. Toen hij zestien jaar was, werd hij als slaaf naar Ierland gebracht. Hij is toen ontsnapt en ging een priesteropleiding volgen in Frankrijk. Na die opleiding keerde hij terug naar Ierland om de mensen daar te vertellen over het katholieke geloof.  

Er zijn heel veel verhalen over wat Patricius gedaan heeft. Hij zou bijvoorbeeld het klaverblad als symbool van Ierland hebben geïntroduceerd, honderden kerken zijn gestart en slangen van het eiland hebben verdreven.

St. Patrick’s Day

Hoe wordt St. Patrick's Day gevierd?

Op veel plekken: met bier. Maar met nog veel meer! In Ierland zijn op 17 maart altijd allerlei concerten, kermissen, optochten en vuurwerk. Ook in de Verenigde Staten wordt de feestdag gevierd. In New York wonen heel veel mensen van Ierse afkomst. Daarom wordt daar al meer dan 250 jaar een parade gehouden.

Tot slot zien we overal ‘groen’ terug komen. Een typische outfit bestaat uit een groen kostuum, een oranje baard en een hoge hoed. Maar eigenlijk is alles goed, zolang het maar groen is. Naast de outfits zijn er ook veel groene drankjes te koop en in Chicago (Amerika) doen ze voor een paar dagen groene kleurstof in de rivier, zodat de hele rivier groen wordt!

Wordt St. Patrick's Day ook gevierd in Nederland?

Op sommige plekken wel. In Ierse pubs, bijvoorbeeld! Een extra feestje is natuurlijk altijd leuk. Die Nederlanders zeggen dat ze 'Ier voor een dag zijn' en feesten lekker mee!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps