NAP

Hoera! NAP bestaat 200 jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Huh, het NAP? Je kent ze vast wel, die blauwe bordjes bij sluizen, bruggen en grachten. Daarmee wordt de hoogte van het land gemeten. Tweehonderd jaar geleden werden ze ingevoerd.

Vroeger had ieder gebied in Nederland een eigen manier om de hoogte van het land te meten. Koning Willem I maakte daar een einde aan. Op 18 februari 1818 besloot hij dat er voortaan een nulpunt moest zijn. Dat is een vast punt, waar iedereen begint met meten.

Zeeniveau

Alle hoogtes in Nederland worden sindsdien gemeten ten opzichte van het NAP. Dat betekent Normaal Amsterdams Peil. Bijvoorbeeld: een NAP-hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau in de Noordzee.

Bescherming

Het NAP is belangrijk omdat het helpt om ons land tegen overstromingen te beschermen. De dijken moeten hoog genoeg zijn in vergelijking met het NAP. Om overal in Nederland het NAP te kunnen meten, zijn meer dan 35.000 peilmarken geplaatst. Dat zijn dus de bordjes die je bij sluizen, maar ook op muren of palen ziet. 

Het hoogste NAP is gemeten in de provincie Limburg, op de Vaalserberg. Dat is 322,4 meter boven NAP. Het laagste punt van Nederland? Dat ligt 6,76 meter onder het NAP, in Nieuwerkerk aan den IJssel.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zeewater langs de kust op recordhoogte

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook