Chimpansee Aap Apen

'Hoi aap, zullen we een spelletje doen?'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Dat chimpansees slimme apen zijn, weet je misschien wel. Maar wist je ook dat ze spelletjes kunnen spelen?

De dieren kunnen het spel steen-papier-schaar leren. Chimpansees kunnen er net zo goed in worden als kleuters. Onderzoekers uit Japan hebben dat ontdekt, zo meldt de NOS.

Steen-papier-schaar

Nog nooit van van steen-papier-schaar gehoord? Het is een gokspel dat je met z'n tweeën speelt, bijvoorbeeld om te loten of gewoon omdat het leuk is. Hoe het werkt: je telt samen af (of zegt: steen-papier-schaar) en steekt dan je hand uit in de vorm van steen, papier of schaar. En dan?

- Steen (vuist) wint van schaar
- Papier (vlakke hand) wint van steen
- Schaar (twee vingers) wint van papier

Heel veel oefenen

De onderzoekers hebben het spel aan zeven chimpansees geleerd. Daar hadden ze wel flink wat geduld voor nodig. De apen hadden gemiddeld meer dan driehonderd keer oefenpotjes nodig om het spel onder de knie te krijgen. De chimpansees moesten steeds de winnende hand aanwijzen. Bij een goed antwoord kregen ze een stuk appel als beloning. Hadden ze het fout? Dan ging er een zoemer.

Tactieken

Wil je het zelf ook eens proberen? Misschien heb je dan iets aan de video hieronder. Volgens wetenschappers zijn er allerlei tactieken waardoor je meer kans maakt om je tegenstander te verslaan.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Apen verdrietig om gevallen robotaapje of Gorilla is internethit.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook