Foto: HZGV

Hond Sam gevangen na tocht van 2000 kilometer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De meeste honden kwispelen al van een wandeling door de buurt. Maar de Zwitserse hond Sam pakte het de afgelopen maanden groter aan. Hij maakte een tocht van Zwitserland naar Nederland. Een heel avontuur!

De eigenwijze hond begon zijn zwerftocht in maart in Zwitserland. Hij bleef maar lopen en lopen. Op één dag legde hij soms wel dertig kilometer af. Nadat hij de grens met Duitsland was overgestoken, was hij al gespot door meerdere hondenvangteams. Zij wilden hem terugbrengen naar zijn baasje, maar daarvoor moest-ie eerst gevangen worden om te kijken of hij een chip had. Want niemand wist van wie hij was. Ook de Honden Zoekgroep Gelderse Vallei (HZGV) hield hem toen al in de gaten, omdat hij richting Gelderland leek te komen. 'Wat een ongelooflijke reis had hij al achter de rug. Hij was iedereen te slim af', schreven ze op Facebook.

Sam(enwerking)

De avontuurlijke viervoeter bleef niet één dag op dezelfde plek en maakte daardoor veel kilometers. Hij liep in een rechte lijn door Duitsland en wandelde begin augustus de provincie Gelderland binnen. Via Utrecht en Zuid-Holland kwam hij uiteindelijk in Noord-Holland terecht. Volgens de hondenzoekgroep heeft de hond tijdens zijn wandeling door Nederland veel geluk gehad. Hij liep namelijk langs veel drukke wegen. Nog steeds wist niemand van wie de hond was en wat zijn naam was. Omdat de samenwerkging tussen Duitse en Nederlandse hondenvangteams zo goed ging, werd-ie Sam genoemd.

Zorgen om Sam

Veel mensen maakten zich zorgen om Sam. De opvangteams denken dat hij uit vuilnisbakken at en dat hij goed kon jagen, maar hij werd toch steeds dunner. Tijdens de hittegolf leek het dan ook even te veel voor hem te worden en verstopte hij zich een paar dagen. Toch kwam hij deze week weer tevoorschijn om zijn zwerftocht af te maken. Afgelopen weekend werd hij gespot in een weiland in Den Helder en gingen meerdere hondenvangteams weer naar hem op zoek. Maar Sam was hen nog steeds te slim af. Hij had inmiddels al ruim tweeduizend kilometer gewandeld.

Dutje in een tuin

Tijdens zijn avontuur bleef de hond lang uit handen van mensen, tot hij woensdag een dutje deed in een tuin in Callantsoog. Een man zag hem liggen en belde de dierenambulance. Volgens de HZGV heeft die man een 'heldendaad' verricht door hem rustig te laten slapen. Zo kon het hondenvangteam het eigenwijze beest uiteindelijk toch vangen.

Nieuwe reis

Sam is meegenomen naar een hondenopvang, waar hij mag bijkomen. Er wordt ook nog altijd naar zijn baasje gespeurd. Als die niet wordt gevonden, wordt er een nieuw thuis voor Sam gezocht. De mensen van HZGV zijn in ieder geval héél blij dat ze hem eindelijk hebben gevonden: 'Zijn reis zit erop. Een nieuwe reis met veel liefde en aandacht kan voor hem beginnen.'

Anderen lazen ook: Honden moeten weer leren alleen te zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps