Boomkikker (ter illustratie)

Honderden beschermde dieren in beslag genomen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Zomaar een dier van het ene land meenemen naar het andere? Dat mag niet. In oktober is daarom een grote actie gehouden om smokkelaars te betrappen. Daarbij zijn 647 levende vogels, reptielen en amfibieën gered. Wauw!

Helaas zijn niet alleen levende dieren gevonden. De speurders kregen ook allerlei spullen te pakken die van beschermde dieren en planten zijn gemaakt. Het gaat om 3 kilo vlees, huiden, bontjassen en 2.300 andere dingen.

Heel Nederland

De dieren en spullen zijn in heel Nederland gevonden. Op vliegveld Schiphol bijvoorbeeld. Een vrouw uit Mexico werd daar betrapt met 145 dieren in haar koffer, waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen. De grootste vangst werd in Gelderland gedaan. Een handelaar daar had 470 vogels die in Nederland niet verkocht mogen worden.

Beschermd

Alle dieren en planten die zijn gevonden, zijn beschermd. Ze mogen niet zomaar uit de natuur worden gehaald om te verkopen, omdat ze meestal niet geschikt zijn als huisdier. Bovendien is het slecht voor de natuur als er steeds dieren verdwijnen én verspreiden de gevangen dieren makkelijk ziektes.

Flink betalen

Reden genoeg om de beschermde beestjes lekker rustig in de natuur te laten leven, zou je zeggen, maar sommige mensen denken daar anders over. Zij willen zo graag een vrolijk gekleurde tropische vogel of een bontjas in huis, dat ze daar flink voor betalen. En tja, dan is er altijd wel iemand die zo’n dier wil smokkelen…

Vertroeteld

Alle dieren die zijn gevonden, zijn naar een opvang gebracht die bij hun soort past. Daar worden ze de komende tijd flink vertroeteld. De gevonden spullen worden vernietigd. Zo kan niemand er meer geld aan verdienen!

Anderen lazen ook: Moeflons moeten verhuizen door wolf.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook