Romeinse munten

Honderden gouden munten uit Romeinse tijd gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Italië vonden archeologen vorige week een bijzondere schat: een stenen kan propvol gouden munten. Het zijn geldstukken uit het late Romeinse rijk.

De vondst werd gedaan in de kelder van het Cressoni Theater in Como, een stad in Noord-Italië. Een aantal munten zijn uit de vijfde eeuw. 

Keizer

Het oude theatergebouw ligt niet ver van de plek waar keizer Julius Ceasar rond het jaar 59 voor Christus de stad Novum Comum stichtte. In de afgelopen jaren zijn hier meer belangrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd opgegraven.

Goud

Romeinse munten hebben vaak een hoog goudgehalte, legt een archeoloog in De Volkskrant uit. Aan het einde van de vierde eeuw moesten Romeinen volgens de wet belasting betalen in goud. Dat werd omgesmolten. In de munten die ervan gemaakt werden, zat dus veel puur goud.

Miljoenen

Italiaanse kranten schrijven dat de gouden munten miljoenen euro's waard kunnen zijn, maar archeologen gaan de schat eerst onderzoeken. De waarde hangt vooral af van de keizers die op de munten staan. Hoe 'zeldzamer' de keizer, hoe hoger de waarde.  

Anderen lazen ook: Britten vinden een schat. Of nee toch niet!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook