Irak IS kinderen

'Honderden kinderen in Iraakse cel'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Triest nieuws over kinderen in Irak. Daar zitten honderden kinderen in de gevangenis, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Dat komt doordat de mensen die daar de macht hebben, denken dat ze lid zijn van terreurgroep IS. HRW slaat alarm.

De organisatie schat dat Iraakse en Iraaks-Koerdische leiders eind 2018 zo’n vijftienhonderd kinderen gevangen hielden. Volgens HRW zouden kinderen die wonen in gebieden waar oorlog is, recht moeten hebben op hulp. En zeker niet in de gevangenis gegooid moeten worden.

Gedwongen

Bovendien is er helemaal geen goed bewijs dat de kinderen ook echt bij IS aangesloten waren. Een jongen van zeventien heeft tegen Human Rights Watch gezegd dat zijn ondervragers hem min of meer dwongen om dat toe te geven. 'Je moet toegeven dat je bij IS was en zelfs als dat niet zo was, moet je het toch zeggen’, zou hij te horen hebben gekregen.

Anderen lazen ook: 3 vragen over Nederlandse IS-kinderen in Syrie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat is gewoon heel erg als mensen dat doen vind ik dat die mensen heel erg gestraft moeten worden!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.