Walvis

Honderden walvissen gestorven voor kust Australisch eiland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is een verdrietig verhaal. Vlak voor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn 380 aangespoelde walivssen gestorven. Reddingswerkers zijn nog druk bezig met een reddingsactie. Maar dat is een race tegen de klok.

Voor de kust van het eiland spoelden de afgelopen dagen zo'n 460 walvissen aan op zandbanken. Het gaat om grienden. Die enorme beesten kunnen wel zeven meter lang worden. De reuzen zitten vast omdat het water er niet diep genoeg is. Volgens de Australische nieuwszender ABC News, hebben 380 walvissen het niet overleefd. Vijftig beesten zijn gered, maar de reddingswerkers zijn nog steeds druk bezig. Zo'n dertig walvissen zitten namelijk nog vast. Zij hebben dringend hulp nodig. De tekst gaat verder na de foto.

WAlvisReddingswerkers proberen de walvissen los te krijgen.

Laatste reddingspoging

Een groep van zestig reddingswerkers, politieagenten, vissers en andere vrijwillgers zijn al dagen bezig met de reddingsactie. Zij proberen nu de laatste dieren te redden. Dat is zwaar werk, waarbij de reddingswerkers soms tot hun middel in het ijskoude water staan. Zij proberen grote zeilen om de dieren te krijgen, zodat schepen de beesten naar dieper water kunnen slepen, zoals je kunt zien op de foto hieronder. De tekst gaat verder na de foto.

Walvis

Lang geleden

Waardoor de walvissen zo dicht bij de kust terechtkwamen is niet duidelijk. Experts denken dat een paar er naartoe zwommen om een hapje te eten en dat de rest is gevolgd. Het gebeurt vaker dat dieren stranden voor de kust van Australië en Tasmanië. Toch is het al zeker tien jaar geleden dat dat met zo'n grote groep gebeurde. 

WalvisDe walvissen worden met boten naar dieper water gesleept.

Anderen lazen ook: De roze dolfijn is terug, dankzij corona.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.