Wagenziek. Foto Shutterstock
Zomerse tips

Hoogtevrees en heimwee: tips tegen zomerse ellende

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Lekker luieren aan het water, eindeloos veel ijsjes eten en af en toe een potje tafeltennis. Het is vakantie! Niets fijners dan dat. Hoewel… Er zijn ook dingen aan vakantie die eigenlijk best wel vervelend zijn. Maak je klaar voor een overzicht vol herkenbare ongemakken. Met oplossingen – áls die er zijn. Vandaag lees je het tweede en laatste deel. 

Diarree

Naar de wc gaan op vakantie kan soms best een uitdaging zijn. Op meerdere manieren. 

Optie 1 

Bij de een is de gedachte aan een Franse hang-wc genoeg om de darmen een complete week op non-actief te zetten. Om pas thuis, in alle rust, die arme drol weer vrij te laten. Veel mensen kunnen alleen poepen als ze zich helemaal op hun gemak voelen. En op vakantie is alles nieuw en onbekend. Wat te doen? Gewoon, rustig op de wc gaan zitten en niet te hard persen. Geen succes, wel last? Ga dan naar de apotheek. Daar kunnen ze je een poeder met vezels geven. Die zetten je darmen aan het werk. 

Optie 2 

Anderen hebben juist het tegenovergestelde. Zij krijgen op vakantie juist diarree. Besmet drinken of voedsel zijn meestal de oorzaken. Let daarom op wat je eet en check of het kraanwater te vertrouwen is. Ook belangrijk: was je handen. Zéker na een toiletbezoek en voordat je gaat eten. 

Hoogtevrees. Beeld shutterstock

Ho-ho-hoogtevrees 

Zweethandjes op de Eiffeltoren en knikkende knieën in de kabelbaan. Bijna iedereen heeft wel een béétje hoogtevrees, maar voor sommigen is dat net iets erger dan anderen. Mensen met hoogtevrees zijn vaak bang om te vallen. Dat hebben hele kleine kinderen al en dat is heel normaal. Maar als het je uitstapje echt verpest, probeer dan deze tactieken eens. Blijf even staan als je het op voelt komen en kijk rustig om je heen. Afleiding kan ook werken: laat je broertje een flauwe mop vertellen of luister naar een fijn muziekje. Vaak wordt het nare gevoel dan vanzelf minder. 

Heimwee

Leuk, dat gereis. Maar als je heimwee hebt, is van huis zijn een stuk minder fijn. Je mist dingen of mensen van thuis. En als je daar over gaat piekeren, wordt het nog moeilijker om daaruit te komen. Hoe kom je die vakantie door? Probeer er, ondanks dat je er misschien geen zin in hebt, toch op uit te gaan. Hoe eerder je de nieuwe omgeving (en mensen) leert kennen, hoe sneller het een beetje als thuis kan gaan voelen. En neem iets dierbaars mee van thuis. Bijvoorbeeld een knuffel, foto of je kussen. Het vertellen aan anderen kan ook opluchten. En voor je het weet moet je er niet aan dénken om weer terug naar huis te gaan.  

Hier vind je deel één van deze serie, met tips tegen wagenziekte en muggen.

Anderen lazen ook: Tips tegen zomerse ellende deel 1

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.