Hazelaar

Hooikoorts in de winter, hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Officieel is de winter nog maar net begonnen, maar in de natuur lijkt het al lente. Door de hoge temperaturen van afgelopen tijd staan sommige bomen zelfs al in bloei. Wie gevoelig is voor stuifmeel, loopt daarom nu al met tranende ogen en een loopneus.

Een onderzoeker van Wageningen Universiteit vertelt RTL Nieuws dat het in de afgelopen weken gemiddeld 3 graden warmer was dan normaal. Het zachte, vochtige weer zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de hazelaar en de elzenboom al bloeien.

Bloeiende katjes

Als het droog is, verspreidt de wind het stuifmeel van de bloeiende katjes (bloemen). Veel mensen hebben daardoor nu al hooikoortsklachten: prikkende en tranende ogen, niesbuien en een droge keel.

Verspreiden

De onderzoekers kunnen niet voorspellen hoe het hooikoortsseizoen zich gaat ontwikkelen. Als de hoge temperaturen blijven en als het droog blijft, is dat goed voor de pollen en slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Vochtig weer is beter, want dan kunnen pollenkorrels zich minder goed verspreiden. 

Wil je weten hoeveel pollen er in Nederland zijn? Je kunt het hier checken. 

Anderen lazen ook: Omgaan met hooikoorts doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik dat echt

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.