Sahara Foto AFP

Huh? De Sahara was ooit een grote zee!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Nu is de Sahara de allergrootste woestijn op aarde en daardoor is het moeilijk voor te stellen. Maar ooit was deze gigantische zandvlakte een zee. Dat zeggen onderzoekers. Hoe weten ze dat?

De onderzoekers hebben een paar jaar geleden in een stuk Sahara (in het noorden van het Afrikaanse land Mali) fossielen van zeedieren gevonden. Ze zaten diep in het zand en de resten zijn zo'n 50 tot 100 miljoen jaar oud. De wetenschappers hebben de vondsten goed onderzocht en maakten laatst de resultaten bekend. Wat blijkt? De fossielen zijn van grote vissen en zeeslangen geweest die op deze plek in een grote zee moeten hebben rondgezwommen.
Deze dieren hebben ooit geleefd in wat nu de Sahara is  Illustratie: American Museum of Natural History 2019Deze dieren zouden ooit in de 'Sahara-zee' hebben geleefd.

Onveilig in Mali

Het team onderzoekers (uit Mali zelf en uit Amerika en Australië) staat te popelen om snel terug te gaan naar Mali. Ze zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer mooie fossielschatten te vinden zijn. En bewoners van het gebied hebben hen verteld dat ze ook weleens zeeschelpen vinden in het zand. Maar voorlopig zit een nieuwe speurtocht in het zand er niet in. Groepen rebellen strijden in Mali tegen elkaar om de macht en maken er de boel onveilig.

Anderen lazen ook: Bijzonder: oudste fossiel ooit gevonden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik doe mijn wekstuk over de sahara dit kan wel handig zijn Duimomhoog

mijn spreekbeurt gaat over marokko en dit weetje staat er ook in

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps