Gettyimages

Huh?! Oostenrijkse kinderen klagen regering aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Een bijzondere actie in Oostenrijk. Een groep kinderen sleept de regering voor de rechter. Volgens de groep moet het land meer doen om klimaatverandering aan te pakken.

Afgelopen dinsdag legde twaalf kinderen tussen de vijf en zestien jaar oud de zaak voor aan de hoogste rechtbank van Oostenrijk. De kinderen nemen de rechtszaak heel serieus. Ze hebben zelfs een advocaat ingehuurd!

Ontevreden

De jonge klimaatactivisten vinden dat de Oostenrijkse klimaatwet hen niet goed beschermt tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. Volgens de kinderen zitten er teveel schadelijke stoffen in de Oostenrijkse lucht. Dat komt bijvoorbeeld door broeikasgassen van auto's en fabrieken. En dat is niet goed voor de gezondheid. Daarom wil de groep dat hun regering nieuwe doelstellingen maakt om de broeikasgassen te verminderen. 

Duitsland

De jonge aanklagers raakten geïnspireerd door een rechtszaak in Duitsland uit 2021. Toen klaagden jonge klimaatactivisten ook hun regering aan, omdat ze vonden dat er teveel schadelijke broeikasgassen in de lucht zaten. De jongeren vierden na afloop een groot feestje, want zij wonnen de rechtszaak! De Duitse regering moet nu van de rechter vóór 2030 nieuwe klimaatdoelstellingen opstellen en die na 2030 uitvoeren.

Rechtszaak

De Oostenrijkse kinderen hopen op hetzelfde resultaat als in Duitsland. Hoelang de rechtszaak precies gaat duren, is niet duideijk. Het kan soms maanden of zelfs jaren duren voor de rechter beslist wie er gelijk heeft.   

Meerdere rechtszaken

Het gebeurt vaker dat jongeren over de hele wereld hun regeringen voor de rechter slepen om het klimaat. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Zweden, Noord-Amerika en Zuid-Korea. In 2020 klaagden Portugese jongeren zelfs 33 Europese landen aan. Zij vonden dat de landen niet goed werkten aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Die rechtszaak loopt nog steeds!

Anderen lazen ook: Goed nieuws: de ozonlaag herstelt zich

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook