Tuinslang

Huizen in Nederland hebben last van droge zomers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Muren die scheuren, vloeren met kieren. Zelfs de huizen in Nederland hebben last van de afgelopen droge zomer. Het grondwater staat op sommige plaatsen zo laag, dat de klei in de bodem uitdroogt en samentrekt. Huizen die op kleigrond zijn gebouwd, kunnen daardoor verzakken. De oplossing? Je huis water geven!

Volgens bodemonderzoekers staat het grondwater zo laag omdat er weinig regen is gevallen afgelopen jaar. Dat komt niet alleen door de klimaatverandering. Ook olie- of gaswinning, landbouw en het wegpompen van water om huizen en wegen te bouwen, kunnen ervoor zorgen dat de bodem zakt.

Water uit sloten

Vooral in het westen van Nederland is het een probleem, zeggen de onderzoekers. Bodemdaling is volgens hen nog wel te stoppen. In de zomer kunnen provincies bijvoorbeeld water uit sloten halen en dat via buizen verdelen over droge grond. 

Sproeien

En mensen met verzakkende huizen? De Volkskrant schrijft dat zij de bodem rondom hun huis vochtig kunnen houden, door regen- of slootwater over de muren te sproeien. Tegels uit de tuin weghalen helpt ook. Regenwater zakt dan makkelijker in de bodem.

Anderen lazen ook: Vervelend: jonge dassen lijden onder de droogte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik woon in het noorden en zie vaak op het nieuws dat huizen in het westen last hebben van wegzakkende huizen. Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.