Tonga ligt in puin. Beeld: Consulaat van Tonga

Hulp arriveert eindelijk op Tonga

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Vijf dagen na de vulkaanuitbarsting op Tonga kwam vanochtend het eerste vliegtuig met noodhulp aan. Wat is nu de situatie op de getroffen eilandengroep in de Stille Oceaan?

Tonga is bedekt met een dikke deken van grijze as die uit de onderzeese vulkaan omhoog spoot. Gelukkig is de landingsbaan van het vliegveld in de hoofdstad nu schoongemaakt. Daardoor kon het eerste vliegtuig met noodhulp vandaag landen. 

Drinkwater
Het vliegtuig nam onder andere drinkwater mee. Want al het as zorgt ervoor dat het drinkwater te vervuild is om te drinken. Door de vulkaanuitbarsting waren ook de telefoon- en internetkabels kapot. Die zijn nu deels gemaakt. Op de beelden is te zien dat er heel veel schade is. Er zijn drie doden gevallen en nog zo'n negentig mensen zijn vermist. Ook komen de eerste verhalen binnen over wat de eilandbewoners hebben meegemaakt. Zoals deze man, die door de hoge golven werd meegesleurd en 27 uur lang zwom om het vasteland te bereiken. Gelukkig kunnen nu meer vliegtuigen naar het eiland vliegen om water en andere noodhulp mee te nemen voor de inwoners. 

Krachtig
De onderzeese vulkaanuitbarsting die in het weekend plaatsvond, was ongelooflijk krachtig. De krater van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan ligt onder de zeespiegel. Net als 80% van alle vulkanen op aarde. Veel van die vulkanen barsten diep onder water uit, daar merken we niks van. Maar deze vulkaan ligt maar een klein beetje onder water. Toen de gloeiend hete magma omhoog borrelde uit de aardkorst, kwam het met het warme water in aanraking en ontstond heel veel stoom. Daardoor spoot een explosie van as en puin uit zee tot wel 25 kilometer omhoog de lucht in! De onderzeese vulkaan ligt dichtbij de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan, voor ons precies aan de andere kant van de wereld. 

De tekst gaat verder na de foto.
De vulkaanuitbarsting was zelfs vanuit de ruimte te zien

Enorme uitbarsting
De vulkaanuitbarsting was zo heftig, dat de hele wereld ervan naschokte. Zo was de explosie 10.000 kilometer verderop, in Alaska te horen. Zelfs vanuit de ruimte waren de aswolken goed te zien. De uitbarsting duwde het water opzij, waardoor een tsunami ontstond die de kusten van landen zoals Japan en Peru overspoelde. 

Schokgolven
De uitbarsting zorgde ook voor schokgolven in de lucht. Na een reis van 17.000 kilometer bereikten die Nederland vanaf twee verschillende kanten. De luchtdruk veranderde daardoor eventjes, maar daar voel je als mens niks van. 

 

Anderen lazen ook: Vulkaanuitbarsting zorgt voor nieuw eilandje

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook