Foto: ANP

Hulp voor asielzoekers die buiten slapen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Al weken slapen er mensen buiten in Ter Apel bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Deze week waren dat wel zevenhonderd mensen. Artsen zonder Grenzen schiet nu te hulp. Nooit eerder deed de hulporganisatie dat in Nederland. 

Als je niet veilig bent in je eigen land, kun je naar Nederland vluchten. De eerste stap is dat je je aanmeldt in Ter Apel. Nederland gaat daarna onderzoeken of je echt niet in je eigen land kunt blijven.

Buiten slapen

Maar de laatste tijd gaat het daar flink mis. Want het aanmeldcentrum in Ter Apel is al maanden overvol. Daardoor sliepen er dit jaar al vaker mensen buiten, voor de deur. Daar zijn geen douches en de toiletten zijn vies. Doordat het er niet hygiënisch is, hebben meerdere mensen huidziektes gekregen.

Hulp 

Vanaf vandaag komen er vijf hulpverleners van Artsen zonder Grenzen helpen bij het aanmeldcentrum. Zij kunnen onder andere zieke mensen verzorgen, medicijnen geven en met mensen praten die het moeilijk hebben. Normaal helpt de organisatie bij rampen in het buitenland. Het is nu voor het eerst dat ze dat in Nederland doet.

Doe iets

Het team komt nu vier tot zes weken helpen in Ter Apel. Maar Artsen zonder Grenzen roept de overheid en de gemeenten ook op om nu écht iets gaan doen om de situatie daar te verbeteren.

Anderen lazen ook: Kinderen sliepen buiten in Ter Apel

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook