hunebed klimmen

Hunebedden zijn geen klimtoestel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Steeds meer kinderen beklimmen hunebedden. Dat is niet alleen respectloos maar ook nog eens gevaarlijk. Vorige week moest er zelfs een traumahelikopter aan te pas komen.

Als je wel eens bij de hunebedden bent geweest denk je vast niet meteen aan een monument? Of aan een begraafplaats? Ze lijken eerder op een gewone stapel grote stenen! Maar het zijn wel de oudste monumenten van Nederland en waren ooit begraafplaatsen. Gemaakt van reusachtige stenen en gebouwd door een volk in de prehistorie, het Trechterbekervolk.

Respectloos en gevaarlijk

Best gek dus dat de hunebedden beklommen worden, vindt Henk Klompmaker. Hij is directeur van het Hunebedcentrum en beheert het grootste hunebed. ‘Vooral kinderen gebruiken het als klimtoestel’, vertelt hij in Het Dagblad van het Noorden. ‘Soms zie je door de kinderen het hunebed zelfs niet meer.’ En dat is volgens de directeur niet alleen een beetje respectloos, maar ook gevaarlijk.

Traumahelikopter

‘Zeker als het geregend heeft zijn de stenen glad. Kinderen stuiteren er zo vanaf’, vertelt Klompmaker. Vorige week raakte een jongetje zelfs buiten westen en moest de traumahelikopter eraan te pas komen. ‘Het liep goed af, maar er moet wel iets gebeuren.’ 

Een groep van verschillende organisaties gaat nu nadenken over het probleem. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Grafkamer van faraodochter ontdekt in Egypte of Stenen spelen verstoppertje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oh my god, maar wat bedoelen ze eigenlijk nou weer met 'raakte zelfs buiten westen'? Echt LETTERLIJK?????????????

Ja, wat denk je zelf dat "buiten westen raken" betekent? Gewoon knock out, niet meer bij bewustzijn.

Dat is zo best.
Duimomlaag

Zet er dan hekjes om heen. En een bord dat je ze niet mag beklimmen!!!

Vorig jaar bij t museum geweest, er staat geen bordje bij, geen hek omheen.

Als je t niet wilt hebben, maak t dan duidelijk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.