Beeld shutterstock

Hutspot en haring vandaag in Leiden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Overal in Nederland is het vandaag een gewone schooldag. Maar niet in Leiden. Kinderen daar zijn op 3 oktober altijd vrij en vieren dan Leidens Ontzet. En dat doen ze met hutspot, haring en witbrood.

Ze vieren in Leiden ieder jaar dat de Spanjaarden meer dan 400 jaar geleden uit de stad vertrokken. Die Spanjaarden wilden in die tijd de baas spelen in Nederland, maar de inwoners van Leiden pikten dat niet. Ze kwamen in verzet en zetten een deel van Nederland onder water. Daardoor werden de Spanjaarden toen weggejaagd.

Kermis

De hele stad Leiden staat met Leidens Ontzet op zijn kop. Er is kermis, er zijn optochten en zelfs het eten is anders dan normaal. Ook dat heeft te maken met de geschiedenis. Na de bevrijding vierhonderd jaar geleden was er weinig te eten in de stad. Alleen nog wat zoute haring die nog ergens in een vaatje zat en wat oude wortels en uien. Volgens oude verhalen werd daar toen hutspot van gemaakt waar iedereen van smulde. En dat doen ze in Leiden dus nog steeds!

Anderen lazen ook: T-rex terug in Leiden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook