Unsplash

IJs op rivieren in Alaska nog nooit zo vroeg ontdooid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Al jaren waren de belangrijkste rivieren in Alaska in april nog hartstikke bevroren. Maar dit jaar zijn ze héél snel ontdooid: voor het eerst in 102 jaar begonnen de rivieren zondag al met stromen.

Volgens onderzoekers ontdooiden de rivieren dit jaar eerder doordat het niet zo koud was in de winter. Andere jaren konden inwoners van Alaska soms nog tot mei met hun sneeuwscooters over het ijs op de rivieren rijden.

Weddenschap

In Alaska wordt elk jaar vol spanning uitgekeken naar de dooi. Sinds 1917 is er namelijk een grote weddenschap genaamd de Nenana Ice Classic. Mensen zetten hierbij geld in op de datum dat ze denken dat de rivieren ontdooid zullen zijn. Met een speciaal meetinstrument wordt gekeken wanneer het ijs precies doorbreekt. 

Gevaarlijk

Toch zijn de inwoners van Alaska niet blij met het vroege ontdooien van de rivieren. Er gebeuren vaker ongelukken doordat mensen door het ijs zakken. Ook kunnen inwoners minder lang met hun sneeuwscooters over de rivieren rijden, waardoor ze ander vervoer moeten zoeken. 

Anderen lazen ook: Filmpje: Sprookjesachtige ijsgrot

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps