Ijsbeer op de Noordpool

IJsberen kunnen binnen tachtig jaar uitsterven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Aan het einde van deze eeuw zijn de ijsberen misschien wel uitgestorven. Door de opwarming van de aarde vinden ze namelijk steeds minder eten, blijkt uit nieuw onderzoek van een groep wetenschappers. Maar volgens het WNF is het nog niet te laat. 

In het Noordpoolgebied leven nu zo'n dertigduizend ijsberen. Het dieet van de witte, wollige dieren bestaat vooral uit zeehonden. En die vangen de beesten het makkelijkst als ze op een stuk ijs in de zee staan. Maar doordat de temperatuur op de Noordpool steeds verder opwarmt, worden die stukken ijs in de zomer steeds kleiner. De ijsbeer blijft daardoor steeds vaker op het land, waar geen zeehond te bekennen is. En hoewel ijsberen gemiddeld een half jaar zonder eten kunnen, zullen er uiteindelijk steeds meer verhongeren.

Wake-up call

Als de aarde blijft opwarmen en de stukken zee-ijs blijven smelten, leven er aan het einde van deze eeuw waarschijnlijk geen ijsberen meer. Dat berekenden de groep wetenschappers. Maar vogens Gert Polet, ijsbeerdeskundige van het Wereld Natuur Fonds (WNF), is het nog niet te laat. 'We wisten wel dat de ijsberen het zwaar hebben, maar hierdoor worden we echt wakker geschud. Het is een echte wake-up call. Als we willen, kunnen we de schade beperkt houden. We moeten zorgen dat de aarde niet meer dan anderhalve graad opwarmt. Dan blijft er in de zomer misschien genoeg zee-ijs over voor de ijsberen.'

Anderen lazen ook: Hongerige ijsbeer gespot in bewoonde wereld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook