Indiaas dorp gaat dagelijks anderhalf uur offline

Vind jij het weleens lastig om je telefoon of tablet aan de kant te leggen en iets anders te gaan doen? In een Indiaas dorp hebben ze daar een oplossing voor gevonden. Elke dag gaan de dorpelingen daar samen anderhalf uur in ‘digitale lockdown’. Dat betekent dat niemand internet gebruikt.

Door Redactie
Photo by Indranil Aditya/NurPhoto/Shutterstock

’s Avonds om 19.00 uur schalt er een keiharde sirene door Vadgaon. Alle drieduizend dorpelingen weten dan: laptops weg, telefoons aan de kant. Tot 20.30 uur is het de bedoeling dat ze offline zijn om gezellig met elkaar te praten of een spelletje te doen.

‘Lekker rustig huiswerk maken’

Die dagelijkse digitale lockdown is een idee van de dorpsraad. Zij vonden dat vooral kinderen té veel op internet bezig waren. ‘Ze kwamen thuis uit school om spelletjes op hun telefoon te spelen of tv te kijken’, zegt de voorzitter van de raad tegen de BBC, die liever ziet dat kinderen rustig huiswerk maken of samen buitenspelen.

Succes?

Het is de bedoeling dat het hele dorp meedoet aan het idee van de dorpsraad. Maar of iedereen daar blij mee is? De eerste dagen van de lockdown moesten er in elk geval speciale controleurs langs de huizen gaan om mensen te vertellen dat ze hun schermen echt moesten wegleggen. Want tja, veel dorpsbewoners vonden het toch wel erg fijn om na een lange dag werk of school een spelletje op hun telefoon te spelen.