Zo gaat het nieuwe gebouw van de president eruit zien. Foto: AFP

Indonesië gaat nieuwe hoofdstad bouwen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Indonesië gaat een enorme nieuwe stad bouwen: Nusantara. Over een paar jaar wordt de stad de nieuwe hoofdstad van het Aziatische land.

Nusantara wordt gebouwd op het Indonesische deel van het eiland Borneo. Dat eiland is dertien keer zo groot als Nederland. Het gebied is nu nog een dichtbeboste jungle, maar daar komt ergens dit jaar waarschijnlijk verandering in als de bouw begint. Als de nieuwe stad af is, kunnen er zo'n tien miljoen mensen wonen. Het moet volgens de regering een 'slimme en groene stad' worden. Wanneer er mensen gaan wonen is nog onduidelijk.

Vieze stad

De overvolle stad Jakarta, zo'n 1200 kilometer verderop, is nu nog de hoofdstad van het land. Jakarta ligt op het eiland Java in drassig gebied. De stad zakt daardoor steeds verder weg en heeft ook vaak last van overstromingen, verkeerschaos en luchtvervuiling. Tijd om die stad vaarwel te zwaaien dus, vindt de overheid. Belangrijke gebouwen van de regering worden straks naar de nieuwe stad verhuisd. Mensen die daar werken, zullen dus moeten kiezen of ze meegaan of ander werk zoeken. 

Niet iedereen is blij

Sommige milieuactivisten zijn niet blij met dit plan. Zij zijn bang voor meer milieuvervuiling op Borneo en vrezen dat veel regenwoud gekapt gaan worden. In die jungle leven nu veel dieren, zoals de bedreigde orang-oetans.

Anderen lazen ook: Koreaanse storm waait over de wereld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook