Beeld ANP

Ingewikkelde ruzie in Israël

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Veel geweld deze week in de stad Jeruzalem. Palestijnen protesteren tegen de Israëlische regering en raketten vliegen over en weer. Waar gaat deze ruzie over?

Waarom wordt er geruzied in Jeruzalem?

Zowel de islamitische Palestijnen als de joodse Israëliërs vinden dat Jeruzalem eigenlijk hún hoofdstad is. Dat komt omdat er in die stad veel belangrijke geloofsplekken zijn. De al-Aqsamoskee is dat bijvoorbeeld voor moslims en de Klaagmuur is dat voor joden. In het westen van de stad wonen nu vooral Israëliërs en in het oosten de Palestijnen. De ruzie is al meer dan zeventig jaar aan de gang en gaat ook nog om meer plekken dan alleen Jeruzalem.

Waarom loopt het nu zo uit de hand?

Een paar weken geleden besloot een Israëlische rechter dat zestig Palestijnen die in het oosten van de stad wonen, hun huizen uit moeten. Ze moeten plaats maken voor Joodse gezinnen. Veel Palestijnen zijn daar heel boos over. Demonstraties liepen al snel uit de hand. De Palestijnse beweging Hamas vuurde raketten af op Joodse wijken. En het Israelische leger gooide bommen op gebieden waar vooral Palestijnen wonen.

Wat vinden andere landen van de ruzie?

De Verenigde Staten en ook Europese landen willen dat Israël ervoor zorgt dat de Palestijnse families in hun huizen kunnen blijven wonen. Ook hebben ze de partijen opgeroepen om geen geweld meer te gebruiken. Al veel vaker hebben wereldleiders geprobeerd vrede te stichten in Israël. Maar het conflict is erg ingewikkeld en heeft een lange voorgeschiedenis. Ook nu lijken de partijen drukker met ruzie maken dan met luisteren naar andere landen.

Meer weten over het conflict in Israël? Onze collega's van SamSam maakten er een duidelijk filmpje over:
 

Anderen lazen ook: Palestijnse rapper met belangrijke boodschap.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook