Kindertekeningen 'slechter van kwaliteit' dan twintig jaar geleden

Inspectie: 'Kinderen tekenen steeds minder mooi'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Kinderen maken tegenwoordig heel andere tekeningen dan kinderen twintig jaar geleden. En die zijn wat minder mooi, blijkt uit onderzoek. Hoe zit dat?

Op school leer je natuurlijk rekenen en taal. Maar ook creatief bezig zijn, zoals tekenen en knutselen, is heel belangrijk! Dat vindt de Onderwijsinspectie, een club die het onderwijs in Nederland in de gaten houdt.

De Onderwijsinspectie heeft daarom onderzoek gedaan naar kunstlessen op school. Daarbij hebben ze ook gekeken naar hoe het twintig jaar geleden was.

Minder details

Een van de belangrijkste uitkomsten: kinderen van 11 en 12 jaar oud tekenenen veel schematischer dan vroeger. Dat betekent dat ze minder details tekenen. Ook zouden kinderen bij een tekenopdracht steeds meer 'losse dingen' tekenen. Volgens de Onderwijsinspectie zijn de tekeningen van nu daarom van 'mindere kwaliteit' en dus minder mooi.

Kindertekeningen 'slechter van kwaliteit' dan twintig jaar geleden Een voorbeeld uit het rapport van de Onderwijsinspectie.

Vergelijken

De Onderwijsinspectie komt tot deze conclusie door tekeningen, van vroeger en nu, met elkaar te vergelijken. Beide keren moesten kinderen een tekening maken aan de hand van een opdracht.

Waarom de tekeningen zo verschillen? De Onderwijsinspectie denkt dat het misschien komt doordat kinderen zich wat minder goed kunnen concentreren. En: dat alles tegenwoordig wat sneller moet dan vroeger.

Anderhalf uur per week kunst

Uit het onderzoek blijkt verder dat leerlingen in groep 3 tot en met groep 8 gemiddeld twee uur per week 'kunstlessen' krijgen. De meeste tijd gaat op aan tekenen. Op veel scholen wordt weinig aandacht besteed aan muziek, toneel en dans.

De Onderwijsinspectie hoopt dat op basisscholen meer aandacht komt voor zulke creatieve vakken. En dat er ook docenten komen die daar echt verstand van hebben. Dat zou de kwaliteit ten goede komen, denken ze.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik weet zeker dat ik niet mooi kan tekenen want ik kreeg een onvoldoende op mijn rapport. Nu vind ik het ook niet eens leuk meer...

Ik kan het best tekenen van de kinderen op mijn school

De mens is het enige dier dat kan tekenen.Schrijven gaat ook steeds moeilijker, en dus handgeschreven tekst lezen ook.

Ik zat op een vrije basisschool en daar hadden we wel veel tijd voor toneel, schilderen, tekenen, kleien enz.

ik kan wel wat beter tekenen als dat kind uit
2015-2016
hoe oud is dat kind???

iedereen kan mooi tekenen

Duimomhoog ik kan best tekenen. Sommige kinderen zeggen dat ik het mooist van de klas kan tekenen en ik vind het heel leuk!! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps