foto Martijn van de Griendt

Interview met Rutte: ‘Complimenten voor de hele klas’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Heeft Mark Rutte weleens iets gênants meegemaakt? En wil hij kinderen? De leerlingen van de Sint Janschool in Amsterdam mochten de premier echt álles vragen. 

Wester (12) is benieuwd of Rutte weleens iets gênants heeft meegemaakt in de Tweede Kamer. Zelf heeft hij dat namelijk best vaak. ‘Je denkt altijd dat je de enige bent. Maar als de premier het ook heeft is het minder erg.’ En? ‘Wij worden altijd gefilmd als we gaan stemmen. Op het Journaal zie je dan dat we ons stemformulier opvouwen en in een bus gooien. Maar ik deed daar een keer echt heel lang over. Daar is toen een LuckyTV-filmpje van gemaakt’, lacht de premier.

 

Studie om in de Tweede Kamer te komen

Mae vraagt zich af welke studie je gedaan moet hebben om in de Tweede Kamer te komen. Eigenlijk heb je daar geen studie voor nodig, antwoordt Rutte. 'Het enige wat je hoeft te doen is 18 zijn, dan kan je jezelf verkiesbaar stellen. Want hoe werkt het? Je wordt gekozen, dat is democratie. Je hebt ongeveer 70.000 stemmen nodig.' Dat komt goed uit want Mae heeft de ambitie om zelf Minister President te worden.


Briljante vraag

Om de volgende vraag van Yassin (11) moet de hele klas hard lachen: wil de premier kinderen, en zo ja met wie? Rutte vindt de vraag briljant. ‘Het is niet zo dat ik bewust wel of geen kinderen wil, maar je moet ook tegen de ware aanlopen’, antwoordt hij. ‘Het las­tige aan mijn werk is dat ik niet zo vaak naar de kroeg kan, zeker nu met corona. Maar als het gebeurt sta ik zeker open voor het avontuur, en dan komt er vast een groot huwelijk met alles erop en eraan.’


Eerlijk antwoord

De kinderen zijn tevreden over het gesprek, vertellen ze achteraf. ‘Hij gaf overal een eerlijk antwoord op’, zegt Yassir (12). ‘Ik vond het een goede blooper’, zegt Wester. En Rutte? ‘Het niveau van de vragen was hoog’, laat hij weten. ‘Complimenten voor de hele klas!’

Hier lees je meer over het interview met Mark Rutte.

Beeldmateriaal: Martijn van de Griendt

Benieuwd welke politieke partij bij jou past? Doe dan de Kieswijzer voor Kinderen!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook