Beeld ANP
Uitgelegd

Iraanse vrouwen knippen haar af uit protest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Veel vrouwen in Iran zijn boos. Vorige week overleed de 22-jarige Mahsa Amini. Zij was gearresteerd omdat ze geen hoofddoek droeg. Uit protest doen vrouwen tijdens demonstraties ook hun hoofddoek af. Ook laten ze in fimpjes zien dat ze hun haar afknippen.

Mahsa Amini werd vorige week opgepakt omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de strenge kledingregels die in Iran voor vrouwen gelden. Ze had haar hoofd niet bedekt en dat moet wel. Volgens getuigen werd Amini hardhandig gearresteerd en in een politiebusje gegooid. Daar zou ze zijn mishandeld. Ze is naar het ziekenhuis gebracht waar ze uiteindelijk is overleden.

Volgens de politie klopt dat niet en is ze overleden aan een hartaanval. Maar veel mensen geloven daar niets van. Zij zijn er van overtuigd dat Amini mishandeld is omdat ze geen hoofddoek droeg.

Protesten

In Iran, maar ook in andere landen, vinden nu al dagenlang grote protesten plaats. Vrouwen dragen portretten van Mahsa Amini mee. Om te laten zien hoe boos ze zijn, doen vrouwen zelf ook hun hoofddoek af en knippen die demonstratief in stukken. Sommige vrouwen knippen zelfs voor het oog van de camera hun haar af. Ook op social media laten vrouwen zien hoe ze uit protest hun haar afknippen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto: AFP

TikTok

Ook in Nederland doen vrouwen mee aan die protesten. Zo laat Nieloefaar (22) in een TikTok-filmpje zien hoe ze haar haar af knipt. ‘Ik postte het als protest om te laten zien dat ik achter m'n volk sta en om een stem te zijn voor mensen die op dit moment geen stem hebben, omdat het internet daar is afgesloten’, vertelde ze vanochtend in een programma van zender Funx.

Anderen lazen ook: Vrouwen in Iran mogen voetbalwedstrijd zien

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook