Foto: EPA

Iran zegt sorry: 'We haalden vliegtuig per ongeluk neer'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

'Een vergissing die niet te vergeven is.' Zo omschrijft de Iraanse president wat er woensdag is gebeurd. Toen werd bij de Iraanse hoofdstad een vliegtuig uit de lucht geschoten, waardoor 176 mensen overleden. Nu geeft Iran toe dat zij dat hebben gedaan. Maar het ging per ongeluk.

Het toestel dat werd neergehaald, kwam uit Oekraïne. Er zaten ook veel Canadese mensen in het vliegtuig. Vanaf donderdag zei de VS en later ook Canada al dat ze vermoedden dat Iran verantwoordelijk is voor het neerstorten van het vliegtuig. Volgens de Canadese premier was er bewijs dat Iran dat met een raket had gedaan. Iran heeft dagenlang ontkend, maar sinds vandaag geven de leiders van het land toe dat het zo gegaan is.

Mot

Het leger van Iran heeft gezegd dat het vliegtuig 'onbedoeld' uit de lucht is geschoten. Ze dachten dat het geen gewoon vliegtuig met passagiers was, maar een 'vijandig doel'. Iran heeft al een tijd behoorlijke mot met de Verenigde Staten. Dat is nog veel erger geworden na het doden van een hoge Iraanse generaal, vorige week door de VS. De kans is groot dat ze dachten dat het een Amerikaans toestel was.

Straffen

De premier van Oekraïne vindt de excuses van Iran lang niet genoeg. Hij wil dat de mensen die dit op hun geweten hebben, worden gestraft en schadevergoeding betalen. 

Anderen lazen ook: Raketaanval op Iraanse generaal, wat is er gebeurd?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook