Elfsteden Challenge, elfstedentocht, it giet oan, Flevonice

It giet oan (op kunstijs)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Schaatsfans verlangen al twintig jaar naar drie magische Friese woordjes: It giet oan! Want pas dan komt er eindelijk weer een Elfstedentocht. Maar bij ijsbaan Flevonice zijn ze het wachten op kneiterkoud winterweer zat. Daar wordt vandaag de Elfsteden Challenge gehouden: het Elfstedengevoel, maar dan op kunstijs!

In het donker vertrekken, klunen, stempelen, wind tegen én mee, gezellige dweilorkesten, 200 kilometer lang afzien, op tijd binnenkomen en alleen dan een kruisje opgespeld krijgen: zoals het bij de Elfstedentocht in Friesland gaat, zo gaat het ook bij de Elfsteden Challenge in Biddinghuizen, belooft de organisatie. 

200 kilometer in 13 uur

Alleen leidt de route niet in één rondje langs elf Friese steden, maar schaatsen de deelnemers 66 dezelfde rondjes. De stempelposten liggen wel net zo ver uit elkaar als bij de echte tocht.

Om 7.00 uur zijn de schaatsbikkels vertrokken. Ze hebben precies dertien uur om de tocht te voltooien. Wie later finisht, is natuurlijk nog steeds een bikkel maar alleen eentje zonder kruisje om het te bewijzen!

Wist je dat...
de Elfstedenroute niet alleen per schaats wordt afgelegd? De tocht is ook al eens fietsend (en waterfietsend), wandelend, rennend, varend (met zonneboten), steppend en zwemmend gedaan!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook