pizza

Italië wil pizza op beschermlijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Een knapperig randje, verse tomatensaus en warme druipende kaas. Bij veel mensen staat pizza hoog op hun lijstje met lievelingseten. Italianen, de uitvinders van de pizza, gaan nog een stapje verder. Zij vinden het bakken van de perfecte pizza kunst en willen dat het gerecht op de Werelderfgoedlijst komt. En daar hebben ze nu twee miljoen handtekeningen voor opgehaald.

Op die Werelderfgoedlijst staan dingen die zo bijzonder zijn dat ze goed beschermd moeten worden. Italië wil de Napolitaanse pizza op die lijst krijgen. Pizza’s worden over de hele wereld gegeten, maar de stad Napels wordt beschouwd als de eerste plek waar ze ooit gemaakt werden. En dat geldt dan vooral voor de pizza margarita, waarvan de ingrediënten tomatensaus, mozzarella en basilicum dezelfde kleuren hebben als de Italiaanse vlag.

Knapperig randje

De traditionele Napolitaanse pizza heeft een slappe bodem met een knapperig randje. Dat is weer anders dan bij pizza’s uit Rome, waarbij de hele bodem krokant hoort te zijn. Deze week beslist Unesco, de organisatie die de Werelderfgoedlijst maakt, of pizza er op mag. Op de lijst staat al meer eten en drinken. Zo worden de Turkse koffie, Kroatische peperkoek en een Georgische methode om wijn te maken ook al beschermd.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 45 pizzapunten in 10 minuten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps