Gletsjer  Bron: AFP

Italiaanse gletsjer zakt naar beneden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Gevaarlijk: bij het Italiaanse dorpje Courmayeur zakt een gletsjer aan de Italiaanse kant van de berg Mont Blanc naar beneden. Daarom zijn er wegen afgesloten en huizen ontruimd. 

Een gletsjer is een deel van een grote ijsberg, die dus van de berg af kan stromen. Een soort bevroren rivier. Het gaat om de Planpincieux-gletsjer en er dreigt enorm veel ijs naar beneden te vallen: net zo veel als in 250 wedstrijdbaden zou passen.  

Bewegend ijs

Het ijs beweegt op dit moment al met een snelheid van 50 tot 60 centimeter per dag. Om er zeker van te zijn dat er geen ongelukken gebeuren, zijn twee grote wegen afgesloten. Mensen die er vlakbij wonen, wonen tijdelijk ergens anders. 

Steeds warmer

De reden dat de gletsjer smelt en dus naar beneden komt, is dat de zomer in het gebied heel erg warm was. En dat is weer een gevolg van het veranderende klimaat. Experts van de Verenigde Naties brachten afgelopen zondag nog een nieuw rapport naar buiten over de klimaatverandering. Zo warm als het de afgelopen 5 jaar was, hebben we het nog nooit gemeten, schrijven ze. Ze vinden dat er nog veel te weinig aan het probleem wordt gedaan. 

Anderen lazen ook: Greta vraagt wereldleiders: 'Hoe durven jullie?'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps