stelling over oorkappen tijdens concerten

Jacqueline over slechte oren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Dit weekend was ik op Oerol. Tijdens dit jaarlijkse festival is Terschelling tien dagen volgepropt met kunst. Op het wad zat een man in een glazen kubus terwijl het water steeg, op straat liepen mensen kilometers achteruit (echt een kunst) en overal hoorde ik muziek. Ook heel harde muziek. Mijn oren sloegen ervan op hol.

Slimme kinderen

Sommige kinderen hadden het slimmer bekeken. Die stonden pal voor een podium te dansen met pimpelpaarse en gifgroene oorkappen op. Zo hoor je de muziek, maar wordt het keiharde geluid gedempt. Doe mij ook maar zo’n paar, dacht ik toen.

Piep!

Oorbescherming is slim én hoognodig, want één op de zeven kinderen van negen tot elf jaar heeft gehoorschade door lawaai. Dat blijkt uit een nieuw Rotterdams onderzoek. Je hebt dan bijvoorbeeld een piep in je oor of last van harde geluiden. Onderzoekers denken dat dit komt door het luisteren naar (te harde) muziek via koptelefoons. Ook lawaai op bijvoorbeeld festivals helpt niet mee. Als je oren eenmaal zijn beschadigd, worden ze niet meer beter. Je moet het dus voorkomen.

Swish swish

Ik zeg daarom: maak die prachtig gekleurde oorkappen voor kinderen verplicht! Kun je nog steeds prima klaksen of swish swishen (of hoe jij het ook noemt) én je oren blijven heel. En mocht jij volgend jaar ook naar Oerol gaan… Die vrouw met die knalroze oorkappen? Dat ben ik!

 

stelling over oorkappen tijdens concertenMeija (8 jaar) ONEENS
‘Soms ga ik met mijn vader naar bandjes luisteren en dan heb ik ook oorkappen op. Dat moet dan van mijn vader, maar ik vind het mét oorkappen ook zelf fijner. Ze zijn handig, want het is vervelend als je later minder goed kunt horen. Maar echt verplichten hoeft van mij niet.’

Fedde (8 jaar) EENS stelling over oorkappen tijdens concerten
‘Eens! Ik gebruik soms oorkappen in de klas. Bij een toets ofzo, dan lukt het wel beter. Maar ik ben nog nooit bij een concert geweest. Ik luister wel op een oude iPhone naar muziek. Alleen nooit heel lang en ook niet te hard, want dan wordt het schermpje rood.’

 

Anderen lazen ook: Welke naam hoor jij? Laurel of Yanny?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Moet het niet verplicht worden de muziek zachter te zetten? Hoef ik me niet te beschermen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.