Visnet

Jak-leer in visnetten voor schonere Noordzee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Op het strand zie je ze weleens liggen: gekleurde plastic draden. Het zijn stukjes van kunststof visnetten. Vissers in Den Helder hebben voor dit probleem nu een oplossing.

Om te voorkomen dat hun visnetten slijten, binden vissers aan het achterste gedeelte van het net - het deel waarin de vis belandt - plastic draden. Pluis, noemen vissers dat. Als het net over de bodem sleept, slijt het pluis en niet het net zelf.

Plasticsoep

Stukjes van dat pluis komen op de stranden én in de magen van zeedieren en zeevogels. De verkruimelde draden blijven ronddrijven als plasticsoep.

Jaks

Een journalist van de De Volkskrant  zag dat vissers in Den Helder oplossing voor slijtage van hun netten hebben. Ze hangen er in plaats van plastic, stukken jak-leer in. Dat slijt ook, maar het is minder slecht voor het milieu.

Jaks zijn runderen die in Centraal-Azië leven. Ze hebben een dikke, stugge huid die hen in de winter beschermt tegen de kou. 

Schoon

Hoewel jak-leer duurder is dan pluis, vinden veel vissers het een goede oplossing: 'Wij willen de zee ook schoon houden, we leven ervan. Dus we begrijpen dat al die plastics een slecht idee zijn.'

Op deze foto zie je hoe visnetten met lappen jak-leer eruitzien.

Anderen lazen ook: Duikers halen spooknetten uit de Noordzee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook