Stelling Janine

Janine over hunebedden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Een tijdje geleden was ik met vrienden aan het wandelen in Drenthe. We liepen langs een hunebed en voor ik het wist zat ik er bovenop. Zo leuk voor een foto! Maar volgens de directeur van het Hunebedcentrum klimmen er elk jaar wel 100.000 mensen op één hunebed. Veel te veel, vinden zij. In het Drentse Borger is het nu zelfs verboden.

Flinke klus

Vroeger dachten mensen dat de hunebedden door reuzen (huynen is een oud woord voor reuzen) zijn gemaakt, omdat de stenen heel zwaar zijn en mensen die vast niet konden tillen. Maar dat bleek niet zo te zijn: vijfduizend jaar geleden stapelden onze voor-voor-voorouders de stenen op elkaar en bedekten dat met zand. Daardoor ontstond een soort heuvel waarin ze mensen begroeven. Je kunt je vast wel voorstellen wat voor klus dat was, helemaal zonder hijskranen en bulldozers.

Respect

De monumenten verdienen dus wel wat meer respect, vinden de beheerders. En erop klimmen? Dat is respectloos, vinden zij. De burgemeester van de Drentse plaats Coevorden vindt dat onzin, zo liet hij op social media weten. Respectvol klimmen kan best. Volgens hem krijg je door het klimmen juist een beter idee hoe enorm groot zo’n hunebed is. En daar ben ik het helemaal mee eens. Klimmen en klauteren moet kunnen! Als je maar voorzichtig bent.

Stelling: Klimmen op hunebedden moet kunnen

Sanne

Sanne (11): oneens

‘Ik vind het niet kunnen. Je klimt toch ook niet op een graf op een begraafplaats? Het lijkt mij wel een goed idee om de hunebedden na te bouwen en een hek om de echte hunebedden te zetten. Zo kun je op de nieuwe klimmen en naar de oude kijken.’

Quinten

Quinten (11): eens

‘Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar als je er even op wilt zitten kan dat vast geen kwaad. Het zou wel zonde zijn als de stenen kapot gaan, maar dat is tot nu toe ook nog niet gebeurd. Daarom denk ik dat het wel kan. Maar als ze beginnen te slijten mag het niet meer.’
 

Anderen lazen ook: Speciale borden tegen beklimmen van hunebedden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vindt het leuk om te klimmen want lekker klimmer is goed en alle mensen die oneens zijn snap ik echt niet dus IK BEN ER MEE EENS

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.