Stelling Janine
Stelling

Janine over voedselverspilling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de winkel zien ze er zo lekker uit, maar thuis vergeet ik dat ik ze heb gekocht: bananen. Na een week zitten er bruine plekken op en kieper ik ze schaamtevol de prullenbak in.

En ik ben niet de enige. Een derde van al ons eten belandt in de afvalbak. Dat onderzochten de makers van het tv-programma De Monitor. Per persoon is dat 50 kilo per jaar!

Milieu

We kopen te veel eten, bewaren het niet goed en koken te grote porties, blijkt uit het onderzoek. Melk, brood, groente en fruit vinden het snelst de weg naar het vuilnis. En dat is zonde en ook slecht voor het milieu. Mijn banaan bijvoorbeeld. Om die te telen is grond en water nodig, er is iemand aan het werk, er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en de banaan wordt verpakt en vervoerd naar Nederland. En dat dan allemaal voor niks. Daar moet verandering in komen.

Controleren

De Nederlandse overheid is er druk mee bezig, maar erg goed gaat het dus niet. Daarom ben ik voor een speciale strenge inspecteur. Die kan dan op onverwachte momenten ineens aanbellen om je prullenbak te controleren. Heb je eten weggegooid dat nog goed is? Dan krijg je een boete. Hopelijk zorgt dat er voor dat je voortaan alleen maar écht afval in je bak gooit.

Stelling: Er moet een speciale verspil-inspecteur langs de deuren

Hilde (11): Oneens
Hilde
‘Ik vind een speciale inspecteur een beetje overdreven. Het lijkt me ook echt geen leuk werk om te doen. Heel vies! En als het al in de prullenbak ligt kun je het toch niet meer opeten. Ik vind het wel belangrijk dat je er over nadenkt. Wij gooien eten zelf pas weg als het echt over de datum is.’

 

Wiep (10): Oneens
Wiep

‘Een inspecteur is niet echt nodig maar ik vind wel dat we er meer over moeten nadenken. De overheid zegt wel eens dat we minder moeten weggooien, maar ik hoor er eigenlijk niet heel vaak iets over. Ik vind dus wel dat er meer over voedselverspilling gesproken moet worden. Op scholen bijvoorbeeld.’

 

 

Ben jij het eens of oneens met deze stelling? Geef hier je mening!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Bananen met bruine vlekken zijn prima te eten! Rijpe bananen zijn beter voor je dan van die groene. Ik vind bananen pas lekker als ze al wat bruin beginnen te worden.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.