Foto: Klokhuis
Interview

Klokhuis-presentator Janouk duikt de oceanen in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En toch weten we er nog weinig van. In Het Klokhuis over oceanen duikt presentatrice Janouk in vijf afleveringen in dit onderwerp. Soms zelfs letterlijk!

‘Ik vind oceanen fascinerend’, begint Janouk enthousiast. ‘Er gebeurt zoveel onder water. De oceanen hebben ons veel boeiends te vertellen.’ En al die verhalen hengelt Janouk in vijf afleveringen op. Wat kwam er zoal naar boven? ‘Ik ben gaan kijken hoe de oceaanbodem in kaart wordt gebracht. De diepste plekken zijn nog dieper dan de hoogste bergtoppen. Die zijn voor mensen onbereikbaar en dus moeilijk om te meten. Dat wordt met speciale apparatuur gedaan. Ook vond ik het interessant om te zien hoe oceaanstromen ons klimaat bepalen en hoe dat wordt verstoord door de opwarming van de aarde.’

Warmer water

Hoewel klimaatverandering niet het hoofdonderwerp is van de serie komt het in elke aflevering terug. ‘We kunnen er niet omheen. Op Bonaire heb ik naar koraal gedoken en je ziet hoe dat achteruitgaat doordat het zeewater warmer wordt. Daar is het zeeleven niet tegen opgewassen. Ook heeft het eiland veel te maken met plastic vervuiling: tandenborstels, kuipstoeltjes, slippers. Alle meuk die wij gebruiken spoelt aan op die prachtige stranden. Dat is heftig om te zien. Ik hoop dat deze serie nog maar eens duidelijk maakt hoe bijzonder de onderwaterwereld is en dat we er alles aan moeten doen om die te beschermen.’

Het Klokhuis over Oceanen is donderdag 31 maart, 7 & 14 april en 12 & 19 mei te zien om 18.45 uur bij de NTR op NPO Zapp.

Anderen lazen ook: Leren acteren in Fake it till you make it

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook