yamada station

Japans station ziet er vrij... Nederlands uit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In 2011 werd de Japanse plaats Yamada volledig verwoest door een tsunami. Nu, acht jaar later, is een nieuw station heropend. En dat nieuwe station lijkt sprekend op een Nederlandse molen.

Honderden Japanners kwamen naar de opening van het station dat er vrij Nederlands uit ziet. Wild zwaaiend met vlaggetjes keken ze hoe er eindelijk weer treinen naar de stad kwamen. Hieronder zie je hoe het station eruitziet:

twitter

Nederlands schip

Het station lijkt op een Nederlandse molen omdat de stad een band heeft met Nederland. In 1643 legde het Nederlandse schip De Breskens in de haven van Yamada aan. Dat bleek verboden te zijn, waardoor een deel van de Nederlandse bemanning gevangen werd genomen. Toch ontstond er een band tussen de Nederlanders en de Japanners. Ze vernoemden zelfs een Japans eiland naar Nederland: het Holland-eiland.

Zeist

Inmiddels heeft Yamada een stedenband met de Nederlandse stad Zeist. Elk jaar komen er daardoor kinderen uit Yamada via een uitwisselingsprogramma een week logeren bij kinderen in Zeist. 

Bedankje

Na de tsunami in 2011 besloot de Nederlandse architect Martin van der Linden om actie te ondernemen voor de totaal verwoeste stad. Samen met twee Japanners bouwde hij het ‘Holland-eiland Huis’ voor plaatselijke kinderen. Het nieuwe station lijkt hiermee een bedankje aan Nederland!

Anderen lazen ook: Quiz: wat weet jij allemaal van Japan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook