ginko biloba

Japanse notenbomen stinken naar poep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Sinds twee jaar hebben inwoners van het Brabantse dorp Valkenswaard in de herfstmaanden last van een poepgeur. De boosdoener blijkt een aantal Ginkgo Biloba-bomen in de Dokter Dagevosstraat. Bewoners van de straat willen dat de gemeente de bomen weghaalt. Alleen dat gaat niet gebeuren heeft de gemeente laten weten.

De Ginkgo Biloba komt uit China en is ook wel bekend als de Japanse notenboom. Hij bestaat al meer dan 200 miljoen jaar en de vruchten van de boom zijn in het Aziatische land een echte lekkernij. De boomsoort kent twee soorten: een mannelijke en een vrouwelijke. Aan de vrouwelijke bomen hangen zaden, die op vruchten lijken. En die stinken.

Vijftien jaar

Volgens de gemeente Valkenswaard zijn er - zonder dat ze het wisten - vrouwelijke varianten in de straat geplant. Pas na vijftien jaar wordt duidelijk dat de boom een vrouwelijke variant is die zaden afgeeft die niet lekker ruiken. De gemeente telt 304 Ginkgo Biloba bomen. Hoeveel daarvan vrouwelijk zijn is niet bekend.

Overlast

De boomsoort is populair omdat-ie niet te groot en niet te klein is. Ook verliest-ie niet veel bladeren. Maar buurtbewoners zijn er niet blij mee en willen maar wat graag dat de bomen gekapt worden. Daar gaat de gemeente (nog) niet in mee. Volgens de gemeente kunnen bomen altijd voor last zorgen: de een zorgt voor blad- en vruchtafval, een ander voor vieze lucht. 

Stinkende vruchten

De gemeente heeft laten weten dat het niet mogelijk is om bij klachten meteen bomen te gaan kappen en die te vervangen door andere bomen. Dan zouden bijvoorbeeld na de overlast van de eikenprocessierupsen ook alle eikenbomen moeten worden gekapt. Er wordt nog gezocht naar een oplossing voor de overlast van de Ginkgo Biloba-boom. Wel zal de gemeente ervoor zorgen dat de stinkende zaden vaker worden opgeveegd.

Anderen lazen ook: Man verkoopt pillen die scheten lekker laat ruiken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps