Weg weg bij Mabi (Japan)  Foto AFP

Japanse waterramp in vijf weetjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Dagen van hevig weer hebben in Japan voor chaos en verdriet gezorgd. Premier Abe trekt alles uit de kast om iedereen te helpen. En er dreigt nog een tweede ramp. Vijf weetjes over deze waterramp.

1. Het noodweer begon eind vorige week. Op het eiland Shikoku kwam in drie uur tijd 26,3 centimeter naar beneden. Zoveel viel er in Japan nooit eerder in zo’n korte tijd. Weerexperts zeiden dat het ‘extreem gevaarlijk’ kon worden. En dat werd het.Kumano (vlak bij Hiroshima, Japan)  Foto EPA2. Rivieren gingen buiten hun oevers. Wegen, huizen en spoorlijnen werden weggevaagd door de krachtig kolkende modderstromen. Vooral het gebied rond de stad Hiroshima is zwaar getroffen. Daar staat alles blank omdat er een dam is doorgebroken.

3. Miljoenen mensen werden in veiligheid gebracht of sloegen zelf op de vlucht. Helikopters vlogen rond om mensen op te pikken. Soms kwam hulp te laat. Meer dan 180 mensen zijn omgekomen en dit aantal zal waarschijnlijk stijgen. Er worden nog tientallen mensen vermist.Militairen schieten te hulp in Kurashiki (Japan)  Foto AFP4. De verwoestingen zijn enorm. Duizenden huizen zijn kapot. Het rampgebied is meer dan vier keer zo groot als Nederland. En er ligt nog een tweede ramp op de loer: niet genoeg schoon drinkwater terwijl er een hittegolf op komst is.

5. ‘We zetten 73.000 hulpverleners in’, belooft premier Abe. De Japanse regering maakt ook geld vrij voor de wederopbouw: 3,2 miljard euro.

Anderen lazen ook: De Etna is aan het verschuiven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps