nies inhouden

Je nies inhouden? Niet doen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Een 34-jarige man uit Groot-Brittannië probeerde onlangs zijn nies in te houden. Niet zo bijzonder, denk je, maar hij beschadigde daarmee weefsel in zijn keelholte. Het gevolg? Een gaatje in zijn keel. 

Zijn dokters geven nu het advies om je nies vooral niet in te houden. Ze doen dat omdat de Brit wél zijn neus en mond dicht had. Hij kreeg daardoor een gat in zijn keel en kon amper nog slikken en ademen.

Andere uitweg

KNO-arts Jan van der Borden vertelt aan NOS: 'Je niest omdat er een prikkel in de luchtweg is waar je vanaf moet. Het lichaam reageert daarop door met een krachtige stoot de prikkel weg te blazen. De kracht van de lucht moet ergens heen kunnen. Als jij je neus en mond dichthoudt, moet die lucht een andere uitweg vinden.'

150 kilometer per uur

Klinkt naar hé, maar hoe groot is de kans dat het jou een keer overkomt? Die is heel erg klein, benadrukt Van der Borden: 'In mijn 29 jaar als KNO-arts ben ik dit nog nooit bij een patiënt tegengekomen. Bij gezonde mensen zal dit weinig gebeuren, omdat hun weefsel sterk is.' 

Volgens hem kun je het beste met open mond niezen. Maar dan wel in de binnenkant van je elleboog. En vergeet niet als je een volgende keer moet niesen: hij raast met 150 kilometer per uur je lichaam uit. Dus de volgende keer niet meer je neus en mond dichtknijpen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Ira (9) niest duizenden keren per dag

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

heftig, zal ik nooit meer doen Duimomlaag Oeps

Nog een tip als het niet uitkomt om te niezen dan kan je je tong tegen je gehemelte aandrukken en dan hoef je niet te niezen! Test maar de volgende keer dat je moet niezen.

kapot hefftig

zal ik nooit meer doen Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps