Een meisje in een kamp in Al Hajjah (Jemen)  Foto AFP

Jemen: miljoenen kinderen in grote nood

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Triest nieuws uit Jemen. Na drie jaar heeft de oorlog daar een nieuw dieptepunt bereikt. Miljoenen kinderen hebben zo’n erge honger dat ze eraan kunnen overlijden. Dat zegt hulporganisatie Save the Children vandaag. Drie vragen over deze hongersnood.

Hoe erg is het?
Meer dan vijf miljoen kinderen worden met de hongerdood bedreigd. ‘Zij weten niet wanneer hun volgende maaltijd zal zijn. En of die er wel zal zijn. Het is hartverscheurend’, zei een woordvoerder van Save the Children. De ziekenhuizen liggen vol met kinderen die lange tijd veel te weinig te eten hebben gehad. Door de oorlog is het voedsel voor veel mensen onbetaalbaar geworden. (De tekst gaat verder na de foto.)
Een jongen loopt door Sanaa, de hoofdstad van Jemen  Foto AFP
Hoe komt het?
De hongersnood is één van de gevolgen van ruim drie jaar oorlog. Sinds 2015 vechten rebellen in Jemen om de macht. Zij krijgen steun uit Iran. De militairen van Jemen proberen de rebellen te bestrijden. Zij krijgen hulp van Saoedi-Arabië en nog een paar andere Arabische landen die luchtaanvallen uitvoeren. De bevolking zit daartussen in de knel. Steden zijn kapotgebombardeerd. Belangrijke aanvoerroutes voor voedsel en brandstof zijn platgelegd. De strijd heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Veel kinderen kunnen al tijden niet naar school. En nu dreigt er ook nog die grote hongersnood.

Is er een oplossing?
Nog niet. In augustus is er onder leiding van de grote landen club VN nog geprobeerd een vredesplan te maken voor Jemen. Maar de onderhandelingen zijn mislukt. De rebellen kwamen niet opdagen. Deze week is in New York een vergadering van de VN. Save the Children vraagt de regeringsleiders een oplossing te zoeken. ‘Wij moeten kinderen in Jemen weer een toekomst bieden.’

Anderen lazen ook: Veel kindsoldaten in Jemen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps