Olympische Jeugdwinterspelen

Jeugd Olympische Winterspelen zijn begonnen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De beste jonge schaatsers, snowboarders, skiërs en ijshockeyers van de wereld zijn de komende twee weken in Zwitserland. Daar beginnen vandaag in Lausanne de Olympische Jeugdwinterspelen. 4 vragen over dit sportspektakel.

1. Wat is het voor evenement?

De Jeugd Olympische Winterspelen zijn voor sporters van 15 tot en met 18 jaar. Deze derde editie duurt van 9 tot 22 januari. De vorige spelen waren in 2016 de Noorse stad Lillehammer.

Gisteren werd de brandende olympische toorts (op de foto hierboven) door de stad Lausanne gedragen. Het ronddragen van de vlam is een oude traditie en een symbool van vrede. De vlam blijft branden tijdens de Olympische Spelen. Tijdens de slotceremonie wordt hij gedoofd.

2. Hoeveel landen doen mee?

Ongeveer 70 landen hebben meer dan 1.800 atleten geselecteerd. Twaalf landen doen voor de eerste keer mee, waaronder Albanië, Haiti, Pakistan, Singapore en Thailand. Volgens de organisatie van de spelen doen dit keer evenveel jongens als meisjes mee.

 

 

 

De mascotte van dit jaar heet Yodli. Deze kruising tussen een koe, geit en Sint Bernardshond is ontworpen door Zwitserse studenten.

3. Om welke sporten draait het toernooi?

Er zijn wedstrijden voor zo'n zestien onderdelen, waaronder schaatsen, kunstschaatsen, snowboarden, ijshockey, bobsleeën, schansspringen en toerskieën. Hier staan álle onderdelen op een rijtje.

4. Doet Nederland mee?

Ja, in de competities ijshockey, snowboarden, langebaanschaatsen en shorttrack doen vijftien Nederlandse jongens en meisjes mee. Om te zien wanneer in actie komen zoek je hier naar de Nederlandse vlag.

Anderen lazen ook: Winter wordt steeds korter, hoe zit dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.